Eigen producties
Iselande, Iselande!

Technieken en decor: Ludo Loones, Paul Bordon, Jan Lombré, Thomas Vander Brugghen en Brecht Vannieuwenhoven
Kostuums: Mieke Ronsmans, Hilde Boydens en Huis Willaert
Promotie: Chris Vandenberghe, OTO-bestuur, VVV en Toerisme Koksijde
Advies Taal: Jan Huyghe
Historisch advies: Willem Lanszweert en Johan Depotter
Grime: Mie Vanherreweghe, Greet Renders, Nees en Nel Vanherreweghe, Mieke Vromman, Els Debrabander, Mieke Ronsmans en Lieve Ternier
Productieleiding: Paul Bordon

De Ijslandvaart en de Westkust. Iseland, Iseland! speelt zich af in het gehucht de Islandhoek in 1890, toen ongeveer 120 man uit de 300 gezinnen die Oostduinkerke en Koksijde telden naar Duinkerke trokken om er in te schepen op galetten. Dat waren zeilboten met 23 man aan boord die hoofdzakelijk visten op kabeljauw. Men was op zee van februari tot september, met halfweg een korte bevoorradingsstop in Ijsland. De reizen waren bar en vol risico's.

De vrouwen kregen bij het vertrek een voorschot van ongeveer 300 fr. op het loon. Bij een goede vangst kwam daar nog eens hetzelfde bij. Een poester (hulpje bij de boer) verdiende toen 1 fr. per dag, een roggebrood kostte 30 centiem. Ze vulden dit karig bedrag aan met het verbouwen van rogge en aardappeltjes op hun arme cijnsgrond. Sommige durvers leefden van een nog gevaarlijker beroep: de smokkel naar Frankrijk. OTO en VVV Koksijde willen met dit ontroerend stuk niet alleen een indringend verhaal brengen, maar ook bewoners, tweede verblijvers en bezoekers confronteren met een recent stuk (bijna) vergeten geschiedenis.

Het verhaal "Iseland, Iseland!" brengt het verhaal van de smokkelaar Kilo, een ex-Ijslandvaarder. Ondanks de kritiek van paster Zoete heeft hij een relatie met cafébazin Madeleine. Zoete keurt het ruwe gedrag van zijn parochianen dan wel af, maar leeft diep in zijn hart volop mee met de mensen van de Islandhoek. Kilo's dochter Anna is verliefd op de jonge visser Karel. Na de dood van diens vader op zee, overtuigt Kilo hem om mee te gaan smokkelen. Douanier Bouboule speelt onder één hoedje met Kilo. De nieuwe douane-inspecteur Laverge stelt zich tot doel Kilo te vatten …

De spelleiding Josette Van Hooydonck haalde een eerste prijs voordracht en toneel aan het Koninklijk Conservatorium te Gent. Ze regisseerde bij diverse gezelschappen en vormt samen met Mieke Ronsmans Cie De Goesting ("Vuisten" en "Mama's lieve meid"). Ze geeft les toneel aan de Stedelijke Academies voor Muziek Woord te Veurne en Diksmuide.


SITEMAP

Programma
Tickets en reservaties
Eigen producties
Cafe Foyer
Sponsors
Contact
Varia

CONTACT

Het Bedrijf / OTO vzw
Leopold II laan 9 A
Oostduinkerke-Dorp
info@hetbedrijf.be
0494/604 136
© Copyright © 2012 - 2018 - Het Bedrijf. OTO. Alle rechten voorbehouden.